Kommentti artikkeliin face bookissa: "onneksi vielä on hyviä ihmisiä", hmm... Onko siis oletus, että ne ovat väistämättä loppumassa ja ehkä jo piankin , että viimeisiäkö viedään?

 

Seuraamalla elämää ympärilläni olen päätynyt siihen käsitykseen, että hyviä ihmisiä on paljon. Ehkä suurimmalla osalla on halu auttaa, suurin osa välittää. Vähemmistö ei välitä ja siitä joukosta osa pitää meteliä asenteestaan. Auttaminen on usein näkymätöntä ja kuulumatonta. Se on pieniä asioita, harvemmin jotain suurta ja kovin vaikeaa. Avun vastaanottaminen voi tuntua autettavasta vaikealta, joten eleettömyys ja mahdollisimman suuri luontevuus on osa auttamista. Hyvää tahtovia ihmisiä on ollut ennen ja on nyt, joten voisi olettaa niitä olevan vielä nyt elävien ihmisten jälkeenkin.

 

Hyvän tekemiseen sen sijaan liittyy matka tuumasta toimeen ja se on tunnetusti pitkä. Auttamiseen liittyy myös yhteisön ja kulttuurin rakenteita, jotka vaikuttavat siihen ”kenen kuuluu auttaa” ja keitä ainakin autetaan ja keitä yleensä ei. Ennen on ollut niitä, jotka näkevät ihmisarvon kuuluvan kaikille totutuista rajoista huolimatta. Heitä on nyt. Miksei olisi myös tulevaisuudessa?

 

En usko, että ihmisyys olisi loppumassa.