Erilaisten uutiskanavien kautta toitotettiin muutama päivä, että tulossa on mahtava määrä tähdenlentoja. Huomasin, että tuo tieto ärsytti. Eikö tähdenlentojen havaitsemisen yksi osa ole yllätyksellisyys? Osa ilmiön kiehtovuutta on, että ne ovat harvinaisia ja niitä voi huomata sattumalta. Lapsena opin, että siihen harvinaiseen tilanteeseen liittyy hyvää ja onnellista, tähdenlennon katsojalla on erityinen hetki, saa toivoa ja toive toteutuu. Nyt tähdenlentoja oli luvassa paljon ja kaikille.

 

Mitä ajatella, kun tuosta erityisestä hetkestä kerrotaan kaikille ja erikseen kehoitetaan tarkkailemaan taivasta? Ei kai onnen kokemus vähene siitä, että useampi jakaa sen? Luulen, että kun yllätysmomentti pyritään poistamaan, niin samalla menetetään jotain erityistä.

 

Ennusteet ovat kuitenkin ennusteita. Luonto on voimakas ja yllätyksellinen. Uskon, että tähdenlentoja oli viime yönä paljon, mutta harva niitä näki. Ne lentelivät pilvien takana ja vain satunnaisesti pilviverho raottui niin, että niitä oli mahdollista havaita.

 

Olen kiitollinen sääennusteista. Kun otan ne huomioon voin välttää monta harmia ja ennakoida tilanteita. Sitten kun ennuste pettää, tulee yllättäen reipas sadekuuro tai lämpötila käväiseekin ääriasennossa, voi harmistua ennusteen epäonnistumista tai riemuita siitä, kuinka ihmeellinen ja yllätyksellinen luonto on. Samalla ihmiset asettuvat omalle paikalleen kokonaisuudessa, inhimillisiksi, ihmisiksi.